Apartinatori

Află ce poți face pentru a controla

și preveni afecțiunile provocate de HTG

INFORMEAZĂ-TE, TESTEAZĂ-TE, TRATEAZĂ-TE!

Ajută-i pe cei dragi

 • Este supraponderal?
 • Are diabet zaharat?
 • Are un stil de viaţă sedentar?
 • Are afecţiuni cardiologice – de exemplu, hipertensiune?
 • Alimentaţia conţine grăsimi sau carbohidraţi în exces?
 • Consumă alcool cu regularitate?

...ESTE MOMENTUL SĂ ACȚIONEZI!

Îndrumă-l la medic pentru a-i testa şi monitoriza nivelul trigliceridelor!

Sănătatea - misiune de suflet

Grija pentru sănătatea celor dragi este o misiune de suflet pentru fiecare dintre noi. Bolile cardiovasculare sunt unele dintre cele mai grave și mai răspândite boli, ce afectează o mare parte din populație, una din principalele cauze ale mortalității. Probabil că fiecare dintre noi are, printre cei dragi (familie, rude, prieteni), pe cineva cu o afecțiune cardiovasculară, sau pe cineva care este expus la unul sau mai multe din riscurile asociate cu aceste afecțiuni. Primul lucru pe care putem să-l facem pentru sănătatea celor dragi este să înțelegem și să-i ajutăm și pe ei să înţeleagă, care sunt factorii de risc cel mai frecvent asociaţi cu boala cardiovasculară, pentru a şti ce să corecteze ulterior.

Care sunt factorii de risc cardiovascular?

Controlul factorilor de risc se poate realiza prin modificarea stilului de viaţă şi la nevoie prin terapie medicamentoasă, ambele se stabilesc de către medic. De aceea, următorul lucru pe care îl puteți face pentru cei dragi expuși la unul sau mai mulți dintre acești factori de risc este să îi îndrumați să meargă cât de repede la medic.

NU POȚI CONTROLA

 • Vârsta
 • Sexul
 • Predispoziţia genetică
 • Istoricul familial de boală cardiovasculară

POȚI CONTROLA

 • Dislipidemia
 • Hipertensiunea arterială
 • Diabetul zaharat
 • Fumatul
 • Obezitatea
 • Sedentarismul

Ce este dislipidemia?

Parametrii consideraţi cei mai semnificativi în dezvoltarea aterosclerozei

DISLIPIDEMIA reprezintă creşterea lipidelor (grăsimilor) în sânge şi este un important factor de risc cardiovascular contribuind la apariţia şi dezvoltarea aterosclerozei, caracterizată prin depunerea de grăsimi în pereţii arterelor, ducând la îngustarea şi chiar înfundarea acestora.

LDL-C numit şi colesterolul „rău” are un rol negativ deoarece atunci când este în exces se depozitează pe pereţii vaselor de sânge, ducând la întărirea arterelor şi apariţia bolilor cardiovasculare.

HDL-C numit şi colesterolul „bun” are un rol pozitiv deoarece înlătură şi elimină excesul de colesterol din organism. La valori crescute el este un important factor protector cardiovascular.

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele sunt grăsimi din sânge ce provin din alimentaţie sau sunt produse în organism şi reprezintă unul dintre principalele rezervoare de energie ale organismului. Trigliceridele crescute sunt nocive şi sunt un factor de risc potent, dar controlabil, pentru apariţia bolilor cardiovasculare.

Nivelul normal al trigliceridelor este de 150mg/dl

Cum se determină nivelul trigliceridelor?

Nivelul trigliceridelor poate fi determinat printr-o analiză simplă de sânge care poate să arate dacă se încadrează sau nu în limitele normale – acestea fiind de 150 mg/dl. În cazul în care nivelul trigliceridelor depăşeşte această valoare este necesară modificarea stilului de viaţă (obiceiuri alimentare, renunţare la fumat, activitate fizică zilnică) sau chiar tratament medicamentos, la recomandarea medicului.

Monitorizarea nivelului trigliceridelor din sânge este la fel de importantă precum cea a colesterolului sau a tensiunii arteriale.

Ce este hipertrigliceridemia?

Hipertrigliceridemia apare frecvent, este caracterizată prin creşterea trigliceridelor în sânge peste nivelul normal de 150 mg/dl şi este un factor de risc pentru apariţia unor boli cu potenţial ameninţător de viaţă precum infarctul miocardic, acidentul vascular cerebral şi pancreatita acută. Tocmai de aceea „Misiunea 150” este misiunea în care te poți „înrola” și tu, ajutându-i pe cei dragi să conștientizeze aceste riscuri grave ale hipertrigliceridemiei și să afle care sunt „aliații” în controlul acesteia.

Hipertrigliceridemia este exacerbată de diabetul zaharat necontrolat, obezitate și obiceiuri sedentare.

Hipertrigliceridemia – factor de risc pentru afecţiuni severe