Colesterolul “bun” – HDL

Colesterolul “bun” – HDL-C şi-a câştigat acest renume deoarece preia colesterolul din diferite ţesuturi (inclusiv din peretele arterelor) şi îl transportă la nivelul ficatului, acolo unde va primi alte destinaţii. Prin urmare, el capătă astfel şi un rol antiaterogen, protejând peretele arterial împotriva bolii numite ateroscleroză. Cu cât nivelul de HDL-C este mai ridicat, cu atât protecţia cardiovasculară dată de acesta este mai mare. Astfel, dacă ne referim la nişte valori ţintă de HDL-C, vorbim despre nişte valori normale minimale: minimum 55 mg/dl la femei şi minimum 45 mg/dl la bărbaţi (aceştia aflându-se la un risc cardiovascular mai crescut).

Fumatul şi obezitatea se însoţesc de valori scăzute de HDL-C, în timp ce exerciţiul fizic este printre puţinii factori care reuşesc să crească nivelul de HDL-C.1-3

Referințe:

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470561/ , accesat la 12.05.2021

2) 2. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk; European Heart Journal (2019) 00, 1-178

3) https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol , accesat la 12.05.2021