4 soluții pentru a ține sub control nivelul trigliceridelor

Nivelul trigliceridelor este ridicat? Probabil că medicul v-a recomandat să reduceți consumul de zahăr și grăsimi, să faceți mișcare și să urmați un tratament. Schimbarea stilului de viață vine la pachet cu unele obstacole, care pot fi depășite dacă urmăm acești pași simpli.

Obstacol: Nu vă place să faceți mișcare

Soluție: Tot ce trebuie să faceți este să găsiți o cale convenabilă sau plăcută de a include exercițiile fizice în rutina zilnică.  De asemenea, puteți să faceți sport împreună cu un prieten care, la fel ca dumneavoastră, încearcă să-și schimbe stilul de viață. Puteți urca scări, puteți plimba câinele dvs. sau al prietenilor, puteți lucra în picioare la un birou mai înalt. În cazul în care resimțiți dureri articulare și/sau musculare, apelați la un specialist în terapie fizică, care vă poate recomanda un program de antrenament adaptat la preferințele și programul dumneavoastră.

Obstacol: Nu reușiți să respectați regimul alimentar

Soluție: Este timpul pentru o nouă abordare în alimentație. Jumătate din farfurie ar trebui să conțină numai legume sau fructe. Apoi, adăugați alimente bogate în fibre, precum quinoa sau orez brun și o cantitate rezonabilă de proteine – pește, piept de pui, carne fără grăsimi, fasole. Pentru o dietă cât mai echilibrată consultați un specialist în alimentație. Întrebați-l pe doctorul dumneavoastră dacă vă poate recomanda un nutriționist.

Obstacol: Uitați să luați medicamentele prescrise de doctor

Soluție: Folosiți un organizator de medicamente săptămânal care va fi plasat pe masa din bucătărie. Încercați să vă luați medicamentele la aceeași oră din zi, de exemplu la micul dejun și/sau la cină. Programați un reminder pe telefonul mobil sau notați în calendar. Dacă sunteți genul de persoană care călătorește mult, lăsați un bilet în valiză care să vă amintească să împachetați și medicamentele.

Obstacol: Medicamentele prescrise vă fac să vă simțiți mai mult rău decât bine

Soluție: Discutați cu doctorul despre această problemă. Este posibil să schimbați tipul de medicament sau să ajustați doza. La fel ca majoritatea medicamentelor, tratamentul trigliceridelor poate avea efecte secundare. Puteți să resimțiți greață, stare de slăbiciune sau balonare. Unele medicamente pot lăsa în urmă un gust neplăcut. Există mai multe tipuri de medicamente care ajută la scăderea trigliceridelor: fibrați, acizi grași omega 3, statine. De cele mai multe ori, aceste efecte secundare sunt minore. Împreună cu medicul dumneavoastră, puteți alege cea mai bună variantă.

Schimbarea stilului de viață poate fi cea mai bună abordare. Dacă nu vă abateți de la planul de tratament, nivelul trigliceridelor ar putea să scadă în câteva săptămâni. Încercați să rămâneți pozitivi și să vă concentrați pe obiectivele stabilite împreună cu doctorul!

Referințe:

https://www.webmd.com/cholesterol-management/stick-trt

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/multimedia/vid-20078212