Trigliceridele crescute - risc major de afecțiuni cardiace la femei

Știai că o femeie are de aproape 5 ori mai multe șanse de a deceda de boli de cauză cardiacă dacă este supraponderală și prezintă un nivel ridicat de trigliceride în sânge?

Kilogramele în plus și nivelul ridicat de grăsimi din sânge sunt doi dintre factorii asociați cu riscul de boli cardiace și accidente vasculare, asupra cărora lumea medicală a tras nenumărate semnale de alarmă de-a lungul timpului.

Pacienții care întrunesc 3 din următorii 5 factori – kilograme în plus și o circumferință a taliei mărită, nivel ridicat al grăsimilor în sânge (trigliceride), tensiune arterială crescută, nivel scăzut al colesterolului bun (HDL-C), nivel ridicat de zahăr în sânge – suferă de “sindromul metabolic”, fiind predispuși la diabet, boli de inimă și accidente vasculare.

Unii specialiști susțin că pot depista riscul dezvoltării bolilor de inimă la femei bazându-se doar pe următorii 2 factori: nivelul ridicat de trigliceride din sânge și o talie mai mare de 88 de centimetri.

“Nivelul ridicat de trigliceride din sânge și talia mai mare au fost suficiente pentru a prezice decesul cauzat de boli de inimă.”

Studiul a urmărit 557 de femei cu vârste cuprinse între 48 și 76 de ani, pe o perioadă de 8 ani și 6 luni.

2 din 3 femei care mor subit din cauza bolilor de inimă nu prezintă simptome evidente.

Riscul afecțiunilor cardiace crește înainte de menopauză

Riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace – precum un nivel anormal al colesterolului și tensiune arterială crescută – pare să crească la femei înainte de instalarea menopauzei, și nu după, cum se credea inițial, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Virginia.

“Acești factori de risc asociați cu bolile de inimă și accidentele vasculare par să se înrăutățească rapid în anii de dinaintea menopauzei, însă avansează mai încet pe parcursul acesteia”, a spus autorul studiului, care a analizat dosarele medicale a aproape 1.500 de femei înscrise într-un studiu referitor la cauzele și efectele apariției aterosclerozei. Starea participantelor a fost monitorizată timp de 10 ani, cuprinzând perioada în care acestea traversau menopauza.

Femeile au mai multe șanse de a avea trigliceride mari dacă:

  • Iau pastile anticoncepționale, care includ estrogen
  • Sunt însărcinate; sarcina poate ridica temporar nivelurile trigliceridelor
  • Au trecut de menopauză
  • Au PCOS (sindromul ovarului polichistic), o afecțiune hormonală în care femeile au niveluri mai ridicate de hormoni masculini; PCOS poate ridica, de asemenea, probabilitatea de boli de inimă si de diabet
  • Iau estrogeni pe cale orală sau terapie de substituție hormonală
  • Iau medicamente pe bază de prescripție medicală, cum ar fi tamoxifen sau raloxifen, care vizează nivelurile de estrogen

Întreabă medicul dacă oricare dintre medicamentele tale - cum ar fi pilulele contraceptive sau terapia de substituție hormonală – ar putea fi responsabile de creșterea trigliceridelor tale!

Referinţe:

https://www.webmd.com/diet/news/20050418/big-waist-high-blood-fats-heart-danger#1

https://www.webmd.com/women/news/20160803/heart-risk-factors-rise-ibeforei-menopause#1

https://www.webmd.com/cholesterol-management/high-triglycerides-and-women