5 pași de urmat

Stil de viata

  • Dieta bogată în carbohidraţi este principalul factor de risc în creşterea nivelului trigliceridelor. De aceea, eliminarea din dietă a carbohidraţilor (pâine albă, orez, produse de patiserie şi dulciuri concentrate) şi reducerea aportului de calorii în dietă reprezintă prima schimbare ce se impune în stilul de viaţă. 
  • Pentru persoanele supraponderale se recomandă scăderea în greutate cu 5-10% din greutatea iniţială. 1 
  • De asemenea, consumul de grăsimi saturate trebuie redus la minimum. Se recomandă grăsimile „bune", care se găsesc din abundenţă în peştele gras (somon, macrou, ton, hering, cod), în alune, în migdale, în nuci şi în uleiul de măsline. Acizii graşi esenţiali omega-3 (care pot fi găsiţi în peşte) contribuie la reglarea nivelului trigliceridelor.  
  • Alcoolul conţine cantităţi importante de zahăr şi este bogat în calorii (un gram de alcool conţine nouă calorii). De aceea, se va evita alcoolul, deoarece, chiar şi în cantităţi mici, influenţează nivelul trigliceridelor. 
  • Activitatea fizică contribuie la reglarea nivelului trigliceridelor şi, în plus, creşte concentraţia de colesterol „bun". O jumătate de oră de activitate fizică zilnică se recomandă pentru scăderea trigliceridelor.

Referinţe:

1. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk; European Heart Journal (2019) 00: 1-178