Mit și adevăr despre colesterol

Mit 1. Aș putea să-l simt, dacă aș avea colesterol ridicat

Adevăr: Colesterolul ridicat nu este însoţit de obicei de semne sau simptome. Este posibil să nu știi că ai niveluri de colesterol nesănătoase până când nu este prea târziu - când suferi un infarct sau un accident vascular cerebral.

De aceea, este atât de important să îţi verifici nivelul colesterolului cel puțin o dată la 5 ani, sau anual după vârsta de 40 de ani.1-2

Mit 2. Nu am probleme cu greutatea corporală, deci nu trebuie sa îmi fac griji pentru colesterol

Adevăr: Unul dintre “miturile” uşor de demontat despre colesterol este acela că, dacă nu ai probleme cu greutatea, nu ai probleme nici cu colesterolul. Este fals, deoarece sunt multe persoane cu o greutate corporală normală care prezintă valori crescute ale colesterolului, datorită unei producţii anormale la nivelul ficatului sau datorită absenţei unor receptori specifici.1-2

Mit 3. Colesterolul dăunează sănătăţii mele

Adevăr: Cel mai răspândit mit despre colesterol ne spune că acesta, în sine, este rău. În realitate, doar excesul de colesterol este dăunător. Altfel, colesterolul este indispensabil vieţii prin alcătuirea membranelor celulare, sinteza de hormoni sexuali sau de vitamine.1-2

Mit 4. Nivelul meu de colesterol depinde doar de stilul de viaţă, nu am nevoie de tratament

Adevăr: Este adevărat, dieta și activitatea fizică influenţează nivelul colesterolului, dar nu sunt singurii factori. A îmbătrâni și a fi supraponderal sau obez afectează negativ și nivelul colesterolului. Deși mulți oameni pot atinge un nivel bun de colesterol făcând alegeri sănătoase în alimentație și desfășurând suficientă activitate fizică, unii dintre ei pot avea nevoie și de medicamente pentru a-și reduce nivelul de colesterol. 1-2

Persoanele care ar putea avea nevoie de medicamente pentru a gestiona nivelul colesterolului se regăsesc în următoarele categorii:1-2

  • Persoanele cu hipercolesterolemie familială (HF) sau persoanele cu niveluri foarte ridicate de colesterol „rău”. HF este o afecțiune genetică care se însoţeşte de niveluri foarte ridicate de colesterol, LDL colesterol („rău”) începând de la o vârstă fragedă. Dacă nu este tratat, nivelul colesterolului va continua să se înrăutățească. Acest lucru crește foarte mult riscul de boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral la o vârstă fragedă.
  • Persoanele cu boli cardiovasculare (BCV). Este posibil ca persoanele cu BCV să aibă deja artere îngustate din cauza unei plăci de aterom prea mari. Medicamentele care scad colesterolul pot ajuta la reducerea riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral.
  • Persoanele cu diabet zaharat. Diabetul de tip 2 scade nivelul de HDL colesterol sau „bun” și crește nivelul de colesterol „rău”. Această combinație crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Indiferent de situaţie, este foarte important să urmezi o dietă sănătoasă pentru inimă și să faci activitate fizică cel puţin a de intensitate moderată pentru a reduce riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.1-2

Mit 5. Dacă pe etichetele ambalajelor alimentelor scrie “fără colesterol” înseamnă că sunt alimente fără conţinut de grăsimi “rele”

Adevăr: Multe alimente „fără colesterol” sau chiar „cu conținut scăzut de grăsimi” sunt bogate în alte tipuri de grăsimi „rele”, de exemplu grăsimi saturate și trans. Verificați eticheta alimentelor pentru a găsi grăsimi saturate, grăsimi trans și calorii totale. De asemenea, rețineți că dimensiunea de servire pe care se bazează aceste numere poate fi mai mică decât întregul pachet.1-2

Mit 6. Dacă consum margarină în loc de unt mă va ajuta să scad nivelul de colesterol

Adevăr: Nu neapărat. Untul este bogat în grăsimi saturate, dar unele tipuri de margarină au un conţinut chiar mai mare, atât de ​​grăsimi saturate, cât și de grăsimi trans. Margarinele lichide sau cele moi ambalate în tuburi tind să aibă un conţinut mai scăzut de grăsimile „rele”. Comparați etichetele și alegeți-le pe cele care au 0 grame de grăsimi tip trans și sunt fără uleiuri hidrogenate.1-2

Mit 7. Copii nu sunt afectaţi de nivelul crescut al colesterolului

Adevăr: Copiii pot avea niveluri ridicate de colesterol, la fel ca adulții. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii care moștenesc niveluri ridicate de colesterol de la unul sau ambii părinți, o afecțiune numită hipercolesterolemie familială (HF). Acești copii prezintă un risc crescut de atacuri premature de inimă sau accident vascular cerebral. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt critice în aceste cazuri.1-2

Medicul de familie este cel mai în măsură să recomande ce măsuri trebuie avute în vedere în aceste situaţii.

Mit 8. Daca iau tratament pentru scăderea colesterolului, nu trebuie să mai ţin dietă sau să fac sport

Adevăr: Este important să iei medicamentele exact așa cum sunt prescrise. Tratamentul recomandat de medicul tău este complementar schimbării stilului de viaţă. Dieta sănătoasă şi activitatea fizică de intensitate cel puţin moderată te vor ajuta să obţii nivelul corespunzător pentru colesterol şi implicit pentru colesterolul rău.

Faptul că ţi s-a prescris un tratament înseamnă că medicul ştie că în cazul tău, schimbarea stilului de viaţă, oricât de intensă, nu este suficientă pentru a atinge valorile care să te protejeze de un eventual eveniment cardiovascular.1-2

Mit 9. Pot renunţa la tratamentul pentru colesterol dacă colesterolul meu a scăzut

Adevăr: Eficienţa tratamentelor pentru scăderea colesterolului este vizibilă atâta timp căt acestea sunt urmate. De obicei, la majoritatea pacienţilor, oprirea tratamentului a dus la creşterea nivelului de colesterol. Cu alte cuvinte, colesterolul rămâne scăzut atâta timp căt veţi lua tratamentul. Mai mult, oprirea oricărui tratament fără avizul medicului vă poate expune unor riscuri.1-2

Consultă-te cu medicul tău înainte de a opri administrarea medicamentelor!

 

Referinţe:

1. https://www.heart.org/-/media/files/health-topics/cholesterol/my-cholesterol-guide-english.pdf?la=en, accesat la 12.05.2021

2. https://www.cdc.gov/cholesterol/myths_facts.htm, accesat la 12.05.2021