Cauze principale ale creșterii nivelului de trigliceride în corp

Cel mai frecvent hipertrigliceridemia este cauzată de diabetul zaharat dezechilibrat, obezitate și stilul de viață sedentar.

Cauzele principale ale creșterii nivelului de trigliceride din corp sunt următoarele:

Excesul ponderal – nu toate persoanele supraponderale au trigliceridele mărite, însă majoritatea da. Nivelul de trigliceride se află în strânsă legătură cu grăsimea depozitată pe abdomen. Nivelul trigliceridelor crește cu creșterea indicelui de masă corporală.

Factorii genetici – hipertrigliceridemia este o afecțiune care se poate moșteni genetic. Spre exemplu, persoanele care au un singur părinte care are hipertrigliceridemie familială vor moșteni această patologie.

Înaintarea în vârstă – nivelul de trigliceride din sânge are șanse mai mari să crească pe măsură ce înaintăm în vârstă. Nivelul trigliceridelor crește odată cu vârsta într-o măsură mai mare la bărbați decât la femei, iar la femei nivelul trigliceridelor crește dramatic în postmenopauză.

Dieta nesănătoasă – o dietă hipercalorică, bogată în grăsimi și carbohidrați, este un contributor important la creșterea nivelului de trigliceride din sânge.

Efectele secundare ale unor medicamente – creșterea trigliceridelor poate să apară și ca urmare a administrării unor medicamente pentru diferite afecțiuni și care au acest efect secundar. Antipsihotiocele, medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale, estrogenul, steroizii și retinoizii au asemenea efecte secundare.

  • Betablocante: medicamente prescrise în mod obișnuit pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, a durerilor toracice și a problemelor de ritm cardiac
  • Corticosteroizi: se utilizează pentru a trata cazurile severe de durere și inflamație
  • Retinoizi: se utilizează pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea severă
  • Anticoncepționale: conțin estrogen care poate crește nivelul trigliceridelor

Afecțiuni care determină creșterea nivelului de trigliceride

Și o serie de afecțiuni determină creșterea nivelului de trigliceride: diabetul zaharat, în special la pacienții cu obezitate, afecțiunile renale sau hipotiroidismul.

Referinţe:

https://www.belmarrahealth.com/high-triglycerides-causes-symptoms-treatment/

https://www.medscape.com/viewarticle/407814_6

https://medlineplus.gov/ency/article/000397.htm