Ce sunt trigliceridele?

Ce este Misiunea 150?

Suntem familiarizaţi cu toţii cu noţiunea de colesterol şi cu implicaţiile valorilor crescute ale acestuia - apariţia plăcilor de aterom (depuneri ale grăsimilor din sânge pe pereţii vaselor de sânge). 

Probabil știi deja că există un colesterol „bun” (numit HDL-C) şi un colesterol „rău” (numit LDL-C).

Cea mai mare parte a colesterolului din organism este de origine alimentară, provenind din alimentele de origine animală.

Însă, profilul lipidic al organismului este constituit nu doar din colesterol, ci şi din trigliceride.

Trigliceridele şi colesterolul sunt tipuri diferite de lipide care circulă în sânge.

Ce este Misiunea 150?

Dacă în urma procesului de digestie, organismul se confruntă cu un surplus de calorii (provenite în special din carbohidraţi şi din grăsimi saturate), acestea se depozitează în adipocite (celulele grase ale corpului) sub formă de trigliceride. Ulterior, între mese, trigliceridele sunt eliberate pentru a asigura nivelul energetic al organismului.

De asemenea, dacă în dietă nu există suficiente grăsimi, organismul va transforma carbohidraţii în trigliceride pentru stocare pe termen lung la nivelul musculaturii şi al arterelor de la nivelul inimii (coronare).

Aproximativ 95% din toate grăsimile alimentare sunt trigliceride*.

N. Hâncu, Tratatul de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, 2011