Ce este hipertrigliceridemia (HTG)?

Ce este HTG?

Monitorizarea nivelului trigliceridelor în sânge este la fel de importantă precum cea a colesterolului sau a tensiunii arteriale.

Trigliceridele depozitate în celulele grase ale corpului (adipocite) sunt utilizate, atunci când organismul nu mai este alimentat, pentru un surplus energetic. Persoanele care consumă mai multe calorii decât ard - de regulă calorii provenite din carbohidraţi şi grăsimi - sunt şi cele la care se observă nivele crescute de trigliceride. 

Nivelul trigliceridelor poate fi determinat printr-o analiză simplă de sânge, care poate să indice dacă acestea sunt sau nu în limite normale.

Hipertrigliceridemia (HTG) este o afecţiune frecventă, caracterizată prin creşterea trigliceridelor în sânge peste nivelul de 150 mg/dl1.

Hipertrigliceridemia este exacerbată de diabetul zaharat, obezitate şi sedentarism şi este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. De asemenea, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare pot avea şi nivel crescut al trigliceridelor în sânge.

Ce este HTG? Atenţie! Nivelurile crescute de trigliceride pot declanşa un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral – chiar dacă nivelul de colesterol este normal. 

În caz de hipertrigliceridemie trebuie investigate cauzele. Acestea pot fi externe, cum ar fi dieta bogată în grasimi şi dulciuri, consumul excesiv de alcool, anumite medicamente, precum şi secundare, ca în unele afecţiuni medicale (de exemplu, diabet zaharat, funcţionarea insuficientă a unei glande numită tiroidă). În plus, trebuie evaluate şi existenţa obezităţii abdominale, a rezistenţei la insulină, a valorilor unor grăsimi numite HDL (colesterol bun) și a hipertensiunii arteriale.

Există şi hipertrigliceridemie primară, atunci când nu există cauze identificate. Hipertrigliceridemia primară este rezultatul diferitelor defecte genetice care conduc la metabolismul dezordonat al trigliceridelor.

Este important ca hipertrigliceridemia să fie tratată pentru a preveni apariţia unei alte afecţiuni numită pancreatită (afectarea pancreasului, care apare la valori foarte mari ale trigliceridelor). În plus, scăderea trigliceridelor va reduce riscul de evenimente cardiovasculare (boli coronariene sau accidente vasculare cerebrale). 

 

Referinţe:

1. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk; European Heart Journal (2019) 00, 1-178