Ce analize ar trebui să-ți faci?

Organismul se schimbă odată cu înaintarea în vârstă și, implicit, nevoile lui se schimbă. Sunt lucruri pe care trebuie să le urmărești în anumite momente și altele de care nu trebuie să uiți niciodată.

Totuși, indiferent de numărul anilor, un lucru rămâne constant: este și va fi întotdeauna mai simplu și mai ieftin să previi, decât să tratezi. Mai ales că stilul de viață pe care l-ai adoptat își lasă amprenta asupra organismului tău.

Pentru a fi cu adevărat eficiente, analizele și investigațiile trebuie adaptate în funcție de vârsta persoanei în cauză cât și de factorii de risc individuali.

Iată câteva tipuri de analize recomandate în funcție de principalele categorii de vârstă și stil de viață:

Adulți până în 30 de ani:

Analizele de sânge şi de urină sunt elementare și ar trebui făcute indiferent de stilul de viață adoptat. Prin intermediul acestora se urmăreşte identificarea eventualelor carenţe ionice, anemii, probleme hepatice, disfuncţii tiroidiene, probleme renale, tulburări ale profilului lipidic, screeningul diabetului zaharat, precum și posibile infecții. Analizele de sânge și urină se recomandă, în general, anual. Ecografia de abdomen total se recomandă o dată pe an, indiferent de stilul de viață ales, și urmărește dimensiunile şi structura organelor interne putând depista eventuale tumori sau alte patologii.

De asemenea, pentru femeile care şi-au început viaţa sexuală, se recomandă anual un examen ginecologic care să cuprindă un test Babeş-Papanicolau şi un examen de secreţie vaginală, precum și o examinare a sânilor.

Adulți între 30 și 40 de ani:

Din nou, analizele de sânge și urină trebuie făcute anual. Uneori medicul tău îți poate recomanda efectuarea analizelor la interval de timp mai scurt, în cazul în care există factori de risc, ca obezitatea sau fumatul.

Ecografia de abdomen total este în continuare recomandată anual.

Iar în cazul femeilor examinarea ginecologică și a sânilor trebuie, la fel, făcute anual.

Acestora li se adaugă o examinare a funcției tiroidiene împreună cu o ecografie tiroidiană și o monitorizare constantă a tensiunii arteriale.

Adulți între 40 și 50 de ani:

Analizele recomandate anual sunt cele de sânge și urină (sau la 6 luni dacă stilul de viață este sedentar), ecografia totală de abdomen, examinare ginecologică și a sânilor, examinarea funcției tiroidiene și ecografia tiroidiană. La bărbaţi se recomandă determinarea antigenului specific al prostatei (PSA)

De asemenea, trebuie păstrată o monitorizare constantă a presiunii arteriale.

Acestora li se adaugă o electrocardiogramă și testarea profilului metabolic (lipidele și glicemia) pentru a putea preveni afecțiuni cardiace.

Adulți peste 50 de ani:

Analize recomandate anual (sau la 6 luni dacă ai un stil de viață sedentar ori la recomandarea medicului): sânge și urină, ecografie totală de abdomen, examinare ginecologică și a sânilor, examinarea funcției tiroidiene, ecografie tiroidiană, electrocardiogramă, verificarea nivelului de colesterol și glicemie, precum și monitorizarea constantă a tensiunii arteriale.

Pe lângă acestea, se recomandă și o electrocardiogramă, osteodensitometrie – verificarea densității oaselor, în special pentru femei înainte și după menopauză, colonoscopie pentru depistarea cancerului de colon și examen de verificare a prostatei, pentru bărbați.

Bineînțeles, oricare dintre aceste examinări trebuie făcută de îndată atunci când medicul cere un anumit set de analize, independent de vârstă. De altfel, el îți poate cere oricare dintre aceste examinări în funcție de factorii de risc din viața ta.

Acești factori sunt obezitatea, fumatul, existența unei afecțiuni metabolice sau de altă natură și consumul ridicat de alcool, printre altele.

Dar întotdeauna e mult mai ușor să previi și să fii pregătit decât să tratezi, așa că ai grijă de tine și comunică constant cu medicul tău.

Surse:

1. https://www.sensiblu.com/index.php?page=pagini&PageId=Analize+medicale+in+functie+de+varsta_1112

2.http://www.mymed.ro/analize-de-rutin-care-trebuie-fcute-periodic.html

3. https://www.medcenter.ro/articole-medicale/preventia-afectiunilor-asimptomatice-top-investigatii-anuale-obligatorii