Măsuri împotriva bolilor cardiovasculare (BCV)

thumb

Când începem prevenția bolilor cardiovasculare (BCV)?

Medicii vorbesc de măsuri pentru împiedicarea apariției respectiv, pentru evitarea complicațiilor bolilor cardiovasculare (BCV).  

Întrucât ateroscleroza (cauza principală a bolilor cardiovasculare) este un proces progresiv, pe tot parcursul vieții, dobândirea de comportamente sănătoase pentru prevenția BCV ar trebui să înceapă cât mai repede cu putință (prin alimentația corectă a gravidei, sugarului și copilului mic). Părinții sunt modele importante pentru copiii lor, de aceea în familie se învață nu numai codul manierelor elegante, dar și ABC-ul unui stil sănătos de viață!  (dieta sănătoasă, mișcarea, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool). 

Evaluarea riscului cardiovascular (RCV)

O serie de factori, unii nemodificabili (de exemplu, vârsta, sexul), alții modificabili (de exemplu, fumatul, hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat etc) favorizează progresia aterosclerozei și cresc riscul de apariție a BCV. Mai mulți factori de risc prezenți concomitent acționează împreună și sporesc șansele de apariție a BCV; dar și factorii de risc unici, de exemplu valori foarte înalte ale colesterolului, cresc RCV.    

Evaluarea RCV la persoanele sănătoase are rolul de a determina nivelul total de risc (dat de prezența tuturor factorilor de risc - RCV total) și de a iniția, după caz, modificarea riscului prin măsuri de schimbare a comportamentelor nesănătoase, însoțite sau nu, de tratamente medicamentoase. Examenul de evaluare a RCV presupune: 

- un set de întrebări (vârstă, fumat, sedentarism, boli cardiovasculare la rudele de gradul întâi) 

- măsurători (greutate, înălțime, circumferință abdominală, indicele de masă corporală, tensiunea arterială) 

- un set minimal de analize de sânge (colesterol - total, LDL, HDL, non-HDL, trigliceride, glicemie, creatinină); analizele se fac pe stomacul gol, cel mai bine după o pauză de 10-12 ore de la ultima masă, având în vedere că mâncarea influențează concentrația în sânge a substanțelor de mai sus.

Medicii de familie din România cuantifică RCV total cu ajutorul diagramelor SCORE (riscul de deces prin BCV în următorii 10 ani). Se consideră că un risc SCORE ≥ 10% = risc foarte înalt, între 5-10%= risc înalt, între 1-5%= risc moderat și < 1% = risc mic.

Cu cât nivelul calculat de risc al unei persoane este mai mare, cu atât intensitatea măsurilor preventive trebuie sporită.

Persoanele care au deja simptome/ semne de BCV, diabet zaharat, boală renală cronică sau nivele foarte înalte ale factorilor de risc individuali sunt considerate la RCV foarte înalt/ înalt și necesită măsuri intensive de prevenție pentru evitarea progresiei aterosclerozei precum și evitarea complicațiilor.  

La aflarea rezultatelor analizelor, medicul de familie vă va comunica rezultatele evaluării: nivelul RCV total, factorii de risc necesari a fi modificați (fumatul, hipertensiunea arterială - HTA, supraponderea/obezitatea, creșterea colesterolului LDL - rău, a trigliceridelor, glicemiei, scăderea colesterolului HDL - bun, sindromul metabolic, suspiciunea de diabet zaharat etc) și vă va informa cu privire la măsurile necesare a fi aplicate pentru reducerea RCV total: modificări ale stilului de viață (renunțarea la fumat, modificări dietetice, mișcare), tratamente medicamentoase disponibile (antihipertensive, pentru controlul diabetului, nivelului de colesterol şi de trigliceride etc) precum și nevoia de a vă implica în măsurarea din când în când, după caz, a unora dintre parametri (greutate, tensiune arterială, glicemie, colesterol, trigliceride etc). 

Ulterior, împreună cu medicul, puteți stabili un plan de măsuri preventive (revizuibil periodic) în funcție de obiectivele pe care vi le propuneți (vezi tabelul de mai jos): 

 

Nivel dorit al parametrilor Obiectiv ales de pacient - exemple Suport din partea MF
Stop fumat activ și pasiv Renunțarea la fumat Sfat/consiliere pentru renunțarea la fumat
Dietă:
- grăsimi saturate <10% din aportul caloric, fără trans
- sare/zi <5g, fibre 30-45 g/zi 
- câte 200-300 g fructe și vegetale/zi
- pește cel puțin de 2x/săptămână
- alcool <20g/zi (2UI) la B și <10 g/zi la F(1UI)
Reduce consumul de alcool la 3UI/zi de la 5UI/zi
Reduce consumul de sare 
Crește consumul de pește 1 dată/săptămână
Sfat pentru dietă sănătoasă
- Întocmire jurnal alimentar
- Consiliere - măsuri concrete potrivite la situația persoanei consiliate, așa cum rezultă din jurnal
- La nevoie, trimitere la dietetician/specialist boli metabolice
Activitate fizică – 2,5-5 ore/săptămână, efort moderat sau 1-2 ore/săptămână, efort viguros 3x30 min/săptămână Sfat mișcare: mers progresiv, cu viteză crescută progresiv, până la ½ oră, de preferat zilnic
Greutate corporală 
Indice de Masă Corporală 20-25 kg/m2
Scădere cu 1 kg/lună țintă inițială cu 5% mai puțin din greutate Sfat mișcare, dietă - reducere calorii, grăsimi saturate, dulciuri
Hipertensiune arterială TA <140/90mmHg TA <140/90 mm Hg Sfat dietetic: reducere sare, grăsimi; mișcare,
Medicație: anti HTA, eventual statine, aspirină
Diabet zaharat  Hemoglobina glicată <7% Hemoglobina glicată la țintă Sfat dietetic: reducere zaharuri și grăsimi; mișcare,
Medicație: anti diabetică, antiHTA, statine/fibrați, aspirină
Dislipidemie: LDL-C <55 mg/dl (pentru RCV foarte înalt); <70 mg/dl (pentru RCV înalt); <100 mg/dl (pentru RCV moderat) sau <116 mg/dl (pentru RCV mic)  
Trigliceride TG <150 mg/dl
HDL Colesterol >50 mg/dl la Bărbaţi și >60 mg/dl la Femei
LDL Colesterol la țintă 
Trigliceride la ţintă
HDL Colesterol la ţintă
Sfat dietetic: reducere grăsimi saturate, dulciuri; mișcare, 
Medicație: statine, fibrați, acizi omega 3