Alimente de evitat când ai trigliceridele serice crescute

Legumele cu amidon

 

 

Legumele bogate în amidon precum mazărea și porumbul sunt primele pe lista alimentelor ce trebuie evitate sau consumate în cantități reduse în cazul în care aveți trigliceridele mărite. În acest fel, corpul dvs. nu va transforma excesul de amidon în trigliceride. Există o mulțime de alte variante mai sănătoase cum ar fi conopida, varza sau ciupercile din care să alegeți.

Fructele în exces

Fără îndoială, fructele sunt bune pentru dvs., mai ales dacă le preferați în loc de un desert bogat. Dar când aveți trigliceride crescute, este posibil să fie necesar să vă limitați la 2-3 fructe pe zi. În acest fel, evitați zaharurile naturale care sunt în fructe. Dacă preferați fructele uscate, amintiți-vă că porția zilnică trebuie sa fie mult mai mică: de exemplu, 2 linguri de stafide.

Alcoolul

Alcoolul are un conținut ridicat de calorii și zahăr și la anumite persoane are un efect direct asupra trigliceridelor. Chiar și cantități mici de alcool pot crește nivelul trigliceridelor. Asta din cauza zaharurilor care sunt în mod natural parte din alcool, fie că este vorba de vin, bere sau lichior. Prea mult zahăr, din orice sursă, poate fi o problemă. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să nu beți deloc alcool dacă nivelul trigliceridelor este foarte mare.

Nuca de cocos

Nuca de cocos este la modă. Puteți găsi lapte de nucă de cocos, apă de nucă de cocos, fulgi de nucă de cocos, ulei de nucă de cocos și fructul în sine. Unii spun că nuca de cocos are beneficii pentru sănătate, dar este, de asemenea, bogată în grăsimi saturate, așa că adresați-vă medicului pentru a afla dacă trebuie limitat sau evitat complet acest aliment.

Făinoasele

Aportul total de carbohidrați ar trebui limitat la sub 60% din doza zilnică de calorii recomandată. Dietele cu un aport de carbohidrați de peste 60% sunt asociate cu o creștere a nivelului de trigliceride. Dacă mâncați prea multe paste, cartofi sau cereale, corpul dumneavoastră le poate transforma în trigliceride. Puteți să le consumați în continuare, dar trebuie să vă limitați la cantități mici și nu în mod constant. O porție ar putea fi alcătuită dintr-o felie de pâine, o treime de ceașcă de orez sau paste sau o jumătate de ceașcă de cartofi sau fulgi de ovăz fiert.

Băuturile dulci

O cantitate mare de zahăr poate proveni dintr-un singur pahar. Indiferent dacă beți ceai dulce cu gheață, sucuri acidulate, suc de fructe sau o cafea îndulcită, este posibil să obțineți mai mult zahăr decât poate corpul dumneavoastră prelucra. O parte din acest zahăr se poate transforma în trigliceride. Deci, atunci când vă gândiți la aportul de zahăr, luați în calcul și aceste băuturi. Limitați-vă doar la o ceașcă de băuturi îndulcite pe zi.

Produsele de patiserie

Din cauza trigliceridelor mari, trebuie să limitați conținutul de grăsimi saturate din dieta dumneavoastră. Aceasta include grăsimea saturată din untul folosit în coacerea produselor de patiserie. De asemenea, ar trebui să evitați grăsimile trans cu totul. Verificați ingredientele pe etichetă înainte de consum.

Alimentele cu conținut ridicat de grăsime

Grasimile trans și grăsimile saturate, conținute în carne, produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi și unele uleiuri tropicale, cum ar fi uleiul de palmier, cresc nivelul trigliceridelor, astfel încât ar trebui să încercați să le înlocuiți ori de câte ori este posibil. În schimb, grăsimile nesaturate, în special grăsimile polinesaturate (PUFA), pot reduce nivelul trigliceridelor. Grăsimile omega-3 găsite, spre exemplu, în pește și semințele de in, sunt modalități excelente de a adăuga PUFA la o dietă. Nu trebuie să renunțați complet la carne. Puteți, însă, să îndepărtați grăsimea vizibilă de la suprafața acesteia, pentru a vă asigura că nu riscați ca nivelul trigliceridelor să fie ridicat. De asemenea, evitați carnea prelucrată, inclusiv slănină, cârnați și șuncă, deoarece se crede că aceste tipuri de carne contribuie la boli de inimă și diabet.

Untul sau margarina

Utilizați uleiul de măsline ca înlocuitor pentru unt și margarină care pot avea prea multe grăsimi saturate sau grăsimi trans, atunci când se prepară carne și legume sau se prepară salate. Ca alternativă, optați pentru ulei de nuci sau de sâmburi de struguri.

 

Referințe:

https://www.webmd.com/cholesterol-management/ss/slideshow-triglyceride-foods-to-avoid

https://www.medicalnewstoday.com/articles/315380.php

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186?pg=2